Bloggen

Sådan maler du din stue

Søger du tips til maling af stue? Hvad enten du skal male hele din stue, eller kun skal male en væg en anden farve, kan vi hos Gebenna guide dig fra start til slut. Vi guider dig også ift. valg af farver til stuen og hemmeligheden bag at male væg med hvid kant.

Mal i en bestemt rækkefølge

Hvis dit projekt indebærer at male hele stuen, frem for at male en væg, er det vigtigt at du gør det i en bestemt rækkefølge.

Du skal starte med at male lofter og derefter kan du fortsætte med væggene.

Maling af loft

Ligesom når du maler vægge, skal du starte med at male hjørnerne med en pensel, så du efterfølgende kan komme til med malerrullen. Rul penselstrøgene efter med en lille malerrulle på 10 cm. Fortsæt efterfølgende med en almindelig malerrulle på 25 cm, og sæt denne på et teleskopskaft, så du ikke ødelægger din ryg. Du kan vælge at anvende en langhåret malerrulle til loft, men dette vil skabe en smule struktur. Vi anbefaler at du anvender en almindelig microfiberrulle. Se vores komplette guide til maling af loft her.

Når du skal male kant mellem loft og væg skal du vente til dit nymalede loft er tørt. Herefter sætter du malertape fast, hele vejen rundt, og maler over denne med loftmalingen. På denne måde lukke du alle eventuelle huller i kanten af tapen, og sikrer dig den flotte skarpe kant. Når loftmalingen er tør, kan du male kanten med den valgte vægfarve. Husk at fjerne malertapen mens malingen stadig er våd, når du har malet andet lag vægmaling.

Mal en væg i stuen

Når du skal male en enkelt eller alle vægge i din stue, skal du anvende samme fremgangsmåde som da du malede loftet. Du starter altså med at male alle hjørner og kanter med en pensel, kører en lille malerrulle over så malingen glattes ud, hvorefter du maler de store flader med en stor malerrulle. Du får det pæneste resultat hvis du maler vådt i vådt. Hvis ikke du kan nå at male alle væggene ad en omgang, anbefaler vi at du maler én væg ad gangen. Når malingen er tør, skal du male andet lag, med samme fremgangsmåde.

Hos Gebenna forhandler vi latexbaseret vægmaling til din stue af høj kvalitet. Malingen giver en flot ensartet finish, og er nem at arbejde med.

Maling af væg med kant

Vil du have lidt farve på væggen i stuen, og afslutte den med en knivskarp hvid kant, skal du anvende samme fremgangsmåde som når du skal male kanten mellem loft og væg. Alt efter hvor bred du vi have at den hvide kant skal være, måler du ind på væggen, hele vejen rundt og sætter tapen. Det er vigtigt at du er grundig når du måler op, så tapen bliver sat helt lige. Når malertapen er fastgjort skal denne forsegles med den hvide bundmaling. Mal den indvendige kant på tapen med en lille pensel, så alle luftbobler lukkes. Når bundmalingen er tør, maler du området med den ønskede farve, med samme fremgangsmåde som hvis du ville male hele væggen, mal blot ud til tapen. Når du har malet området to gange, skal du huske at fjerne tapen forsigtigt, mens det sidste lag maling stadig er vådt.

Male på spartlet væg

Du kan godt male direkte på en spartlet væg, men du skal først anvende en grunder. Vi anbefaler Primacols forankringsgrunder som mætter den rå væg, og sikrer at den ikke sluger alt den dyre vægmaling. Det kræver ikke speciel maling til pudset væg, du kan sagtens anvende almindelig latexbaseret vægmaling.

 

Farver til stuen

Når det kommer til valg af farver i stuen er der masser af muligheder for at lege med lys, størrelse på rummet og form. Mørke nuancer vil få rummet til at syne mindre, hvorimod lyse farver åbner op for rummet. Det er også en mulighed kun at male én væg i en farve, og lade resten stå hvide. Læs vores komplette farveguide her.

Der er mange måder at gribe et malerprojekt an på. Dog er det afgørende for at få et tilfredsstillende resultat, at hele rummet er malet – og der altså ikke er umalede pletter – samt, at du ikke har malet ting som ikke skulle males – såsom dit gulv, dit loft eller dine møbler. 

Derfor bør du huske:

1) Få alle dine møbler flyttet enten til et andet rum eller så langt væk som muligt fra området du ønsker at male. En god idé er også at samle dine møbler og dække dem til med plastic, så du undgår at komme til at plette på dem, med dine malerredskaber eller ved utilsigtet at berøre dem med dine hænder før al maling er vasket af dine hænder. 

2) Brug altid afdækningstape og -pap med henblik på at beskytte dine gulve og lister mod dryp og stæk fra dine pensler eller malingen. Sørg for at sætte pappet ordentligt fast, så det ikke glider rundt, når du arbejder. Kapperne til stikkontakterne skruer du ganske enkelt af med en almindelig skruetrækker. Husk at afbryde strømmen først.

Paneler og træværk

Husk at afdække fodpaneler og andet træværk, som du ikke ønsker at male. Malerruller sprøjter, og den efterfølgende afrensning er let at undgå.

Fodpanelerne, døre og vinduer dækker du af hele vejen rundt med plast og malertape.

3) Når du også husker at vaske dine vægge af inden du begynder at male, vil malingen både binde bedre, blive mere dækkende og i sidste ende sikrer du hermed det bedste resultat. Husk også at lad overfladen tørre inden du påbegynder malerarbejdet. Hos Gebenna har vi en lang række produkter du kan anvende i forbindelse med rens at dine emner – se mere her

4) Et råd mere herfra er at det altid er en god idé at gennemse alle de emner, du påregner at male, for huller, ridser og andre ujævnheder. Finder du revner og andre uhensigtsmæssigheder bør disse spartles ud eller slibes ned inden du begynder at male.

5) Når du begynder at male er det en god idé at starte med at male hjørner, kanter og lister med en pensel og herefter sprede dig til de store overflader med en rulle. Herved siger vores erfaring at du opnår det bedste resultat.

6) Rullen skal dyppes i malerbakken, og fyldes med så meget maling som muligt – undgå dog, at den drypper. Tip – luven (hårene) på rullen skal ikke kunne ses. Start med at rulle fra oven og nedefter. Du skal ikke male mere end to rullebredder ad gangen for at få det bedste resultat.

7) Pak rulle, bakke og pensler ind i plasticposer efter første påføring. Lad det første lag maling tørre, og mal senere et lag yderligere. Husk også at fjerne tape, når du er færdig, inden malingen tørrer.

8) Vil du også male træværket i din stue, skal dette gøres til sidst. Læs vores guide om vedligeholdelse af indvendigt træværk her.